Υπογονιμότητα και άγχος
Η υπογονιμότητα μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του ατόμου με την οικογένεια και τους φίλους του, να δημιουργήσει οικονομικές δυσκολίες, να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ των συντρόφων και να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική σχέση του ζευγαριού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα έχουν τα ίδια επίπεδα άγχους και κατάθλιψης με τις γυναίκες με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και HIV. Πολλές κοινωνίες δεν κατανοούν ότι η υπογονιμότητα είναι ασθένεια, οπότε τα ζευγάρια κατηγορούνται για την κατάστασή τους.
Το άγχος μειώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης;
Αν και είναι απίθανο το άγχος από μόνο του να προκαλεί υπογονιμότητα, το άγχος παρεμβαίνει στην ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα. Το άγχος μπορεί επίσης να παρατείνει το χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη εγκυμοσύνης

Μελέτες σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση έδειξαν ότι το άγχος μειώνει το ποσοστό εγκυμοσύνης.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας;
Μάθηση. Ενημερωθείτε για τις φυσιολογικές αντιδράσεις στην υπογονιμότητα. Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που περνούν υπογονιμότητα. Κατανοήστε την ιατρική σας κατάσταση και ρωτήστε για τις θεραπευτικές επιλογές.
Επικοινωνία. Μιλήστε στο σύντροφό σας για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας και επιτρέψτε στο σύντροφό σας να αισθάνεται και να αντιμετωπίζει διαφορετικά. Μιλήστε για τις διαφορές σας και αποφύγετε τις συγκρούσεις. Συνεχίστε να επικοινωνείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας για να αποφύγετε την απομόνωσή σας. Κατανοήστε ότι μπορείτε να μιλήσετε για την κατάστασή σας χωρίς να υπεισέλθετε σε λεπτομέρειες και πείτε στους άλλους πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν.
Αντιμετωπίστε το σεξουαλικό άγχος. Το σεξουαλικό άγχος είναι συχνό μεταξύ των ζευγαριών με υπογονιμότητα, κυρίως επειδή τα ζευγάρια αισθάνονται ότι αυτό είναι μια υποχρέωση ή ένα καθήκον και όχι μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Τα ζευγάρια μπορούν να το αντιμετωπίσουν με διάφορους τρόπους, όπως το να κάνουν ένα διάλειμμα από την κατασκευή μωρών, να διακρίνουν μεταξύ εργασίας και διασκεδαστικού σεξ και να μάθουν την αισθησιακή επαφή που δεν οδηγεί σε εγκυμοσύνη.
Φροντίστε την υγεία σας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε κάθε χρόνο την εξέτασή σας για την υγεία των ενηλίκων. Να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε επαρκώς και να έχετε χρόνο για ψυχαγωγία.

Εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης. Το ανθρώπινο σώμα έχει δύο τύπους αντιδράσεων: μάχη ή φυγή και χαλάρωση. Η αντίδραση μάχης ή φυγής είναι αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας όταν αισθάνεστε κίνδυνο. Πρόκειται για την ίδια αντίδραση που βιώνετε κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού στρες. Η αντίδραση χαλάρωσης είναι όταν το σώμα σας βρίσκεται σε βαθιά ανάπαυση. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η απεικόνιση, μπορούν να σας βοηθήσουν να μεταβείτε σε μια κατάσταση απόκρισης χαλάρωσης. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άγχος, συμπεριλαμβανομένου του άγχους που σχετίζεται με την υπογονιμότητα.
Η διαχείριση του στρες βελτιώνει τη γονιμότητα;
Συμπερασματικά, η διαχείριση του στρες μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα. Ωστόσο, η επίδραση της διαχείρισης του στρες στο ποσοστό γονιμότητας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Source: mayoclinichealthsystem.org